Proaktive tiltak mot skjeggkre

Oppdatert: 10. nov. 2021

Skjeggkre sprer seg rundt i Norske hjem i rekordfart.

Selv om du ikke har fått dem i hus, kan det være lurt å tenke gjennom noen tiltak for å begrense risikoen for å få dem i hus.


SKATEK lanserte tidligere i år et spesialåte for skjeggkre. Et fint verktøy når du har fått med skjeggkre hjem, men det finnes også enkle grep som er greit å ha i bakhodet. Disse skal vi gå raskt gjennom i denne artikkelen.


Ferie

Unngå å oppbevare bagasjen din direkte på gulvet og ha bager/vesker lukket. Benytt gjerne bagasjestativet som finnes på de fleste hotellrom. Når du kommer hjem fra ferie er det lurt å pakke ut av kofferten over et hvitt laken samtidig som du rister alle klær når de pakkes ut. Da vil du raskt oppdage om du har fått med deg ubudne gjester i bagasjen.


Vask klær på over 40 grader i vaskemaskinen for å ta livet av eventuelle skjeggkre.
Pappesker og brukte møbler

Har du handlet i butikk eller på nettet, unngå oppbevaring av pappesker inne. Pappesker er et kjent tilholdssted for skjeggkre. Kjøper du brukte møbler, ta en grundig sjekk av disse. For sikkerhetsskyld kan is-spray benyttes i sprekker og sømmer, eller du kan oppbevare møblene kaldt i noen dager. Skjeggkre dør etter ca. 1 time om de utsette for over 41 grader og minus 25 grader et par dager.


Rengjøring

Jevnlig og grundig rengjøring, spesielt støvsuging, er et av de beste tiltakene for å begrense aktiviteten av skjeggkre. Ved å fjerne individer og tilgangen til næring vil ikke din bolig være et attraktivt hotell. Husk å kaste støvsugerposen, da skjeggkre kan leve lenge her.
Blokk/rekkehus

Gå gjerne sammen med naboene dine om å kartlegge. Skjeggkre kan bevege seg fra en leilighet, så det viktigste om først noen har fått skjeggkre i hus er en felles dugnad med tiltak. Likeså vil man ved f.eks en årlig kartlegging i borettslaget/sameiet, kunne iverksette tiltak før skjeggkre sprer seg til flere leiligheter.


Har du noen spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss på mail: info@habe.no#skjeggkre #skægkræ #silverfish #graysilverfish

55 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle